Kirjaston peruskorjaus

Tiettävästi suunnitellaan kirjastotalon peruskorjausta.  Siihen, onko se tarpeellista tai edes kiirellistä, en osaa ottaa kantaa.  Kaiketi kaupungin palveluksessa olevat alan osaajat kertovat aikanaan tuohon perustelunsa.

Väistötilaksi ehdotetaan Wetterhorffin taloa.  Jos väistötilaa tarvitaan, tuo lienee kohtuullisen hyvä paikka.  Väistötilan tarpeen aiheellisuutta ei ole perusteltu.  Ammattitaitoiset insinöörit varmaan osaisivat suunnitella korjauksia myös siten, että toiminta voisi jatkua osassa rakennusta muun tilan ollessa korjausten alaisena ja korjauksen kierrettyä rakennuksen, mahdollisen viimeisen vaiheen toimien rajoittuvan alle pariin viikkoon, jolloin väistötilaa ei tarvittaisi.  Kustannuseroa tuolla saattaisi olla, onhan kirjaston kokoisen yksikön muutto iso operaatio.

Sukunimikaimani Jukka on heittänyt paikallislehdessä esille ajatuksen, että koko kirjasto siirrettäisiin Verkatehtaalle.  Tätä en kannata.

Kirjaston sijainti nykyisellään on hyvä. Rakennus on tarkoitukseensa sopiva ja kaunis. Minusta rakennusten ja kulttuurikohteiden  pitäisi antaa elää omaa elämäänsä.

Katsotaan sitten tuon tilan sopivuutta, kunhan ensimmäiset parisataa vuotta on eletty nykyisen talon kanssa.

Kommentti artikkeliin “Kirjaston peruskorjaus”
  1. beobachter sanoo:

    Ihmetyttää kirjaston korjaushanke. YLE’n uutinen kertoo, että budjetti on 9M€ ja remontti kestää kaksi vuotta!!. Uutisessa kirjastonhoitajan mukaan ”peruskorjataan siksi, ettei 30v’een ole vielä peruskorjattu” (ei siis luettele vakavia vikoja, joiden takia pitäisi peruskorjata). Edelleen pääkirjastonhoitajan mukaan ”tarkoitus on uusia kirjaston yleisilmettä, ja mietimme perusteellisesti myös kirjaston toimintatavat ja tilat ja kirjastolle halutaan remontin myötä uutta, avaraa ja modernia ilmettä, esimerkiksi asiakastiloihin pitäisi kiinnittää huomiota” ja edelleen ”maisemaa täytyisi avata, tänne voisi saada kattoterassin, josta olisi loistava näkymä linnalle” Voi hyvä ihme, aivan käsittämätöntä liirumlaarumia. Mitä ihmeen uudelleen miettimistä on kirjaston toimintatavoissa ja eikö maisema järvelle ole jo nyt riittävän avara. Ja oikein kattoterassi!!!. Kuinka velkaantuvalla, jälleen verokantaansa nostavalla ja asukasmäärältään näivettyvällä Hml’lla on varaa tällaiseen turhuuteen ja kuinka tällaiset hankkeet ylipäätään voivat mennä läpi Hml kaupungin hallinnossa. Ainoa korjaustarve, jonka kirjaston käyttäjä havaitsee, ovat WC-tilat ja hieman nuhraantuneet penkkien tekstiilipäälliset. Toimintatavat ovat kunnossa, samoin ”näkymä linnalle”. Ja sitten vielä eräs kaupunkilainen ehdottaa koko kirjastoa Verkatehtaalle ja tilalle asuntoja, siis asuntoja kaupunkiin, jossa asuntokauppa on jokseenkin hiljaista ja samat ilmoitukset roikkuvat myyntilistoilla kuukausia. Ja tätä ehdotusta hall.pj kehuu ”raikkaaksi ja selvittämisen arvoiseksi”. Käsittämätöntä asioiden hoitoa. Tottakai LVI-remontin ja sähköjen päivitystarve saattavat olla ymmärrettävät, vaikka 30v vanha rakennus on edelleen melko nuori, ehkä samoin tarve parantaa palosuojausta. Mutta tietotekniikka on halpaa ja yhteydet muihin kirjastoihin ja kokoelmiin helppoja parantaa. Ei näihin remontteihin tarvita 9M€ budjettia ja kahden vuoden korjausaikaa. Eniten ihmetyttää YLE’n artikkelissa kirjastonhoitajan unelmahöttö ”kirjastolle halutaan remontin myötä uutta, avaraa ja modernia ilmettä, esimerkiksi asiakastiloihin pitäisi kiinnittää huomiota ja maisemaa täytyisi avata, ynnä tänne voisi saada kattoterassin, josta olisi loistava näkymä linnalle” On kevyellä pohjalla Hml’n kaupungin rahan käyttö.

css.php